Julgåvor till anställda 2021

Har du funderat på att köpa en julgåva till dina anställda? Många arbetsgivare vill tacka och belöna sina anställda för ett väl utfört arbete under året. Ett fint sätt att visa sin uppskattning är med hjälp av julgåvan. Under 2020 tog regeringen bort förmånsbeskattningen på gåvor till anställda till ett värde av 1000 kronor per anställd. Även under 2021 gäller den skattefria gåvan och beloppet är dessutom höjt till 2000 kronor per anställd.

Det utökade värdet på gåvor infördes som en åtgärd till följd av Coronapandemin. Syftet med ökningen är enligt regeringen att stötta svenska företag och stärka den ekonomiska återhämtningen. Det gör man till exempel genom att de anställda får ett presentkort på en lokal restaurang eller butik så att man på så sätt stöttar det lokala näringslivet.

Skatteverkets huvudregel är att gåvor från en arbetsgivare till en anställd är skattepliktiga för den anställde. Men det finns några undantag från huvudregeln och den innefattar bland annat julgåvor. Regeln om skattefria gåvor gäller även den som är anställd i sitt eget aktiebolag, oavsett om det finns fler anställda eller inte.

För att gåvan ska vara skattefri måste värdet (inköpspriset inkl moms) understiga ett visst belopp. Beloppsgränserna varierar beroende på vilken typ av gåva det rör sig om, julgåvan är skattefri om marknadsvärdet är mindre än 500 kronor inkl. moms. Men på grund av Coronapandemin har alltså arbetsgivarens möjlighet att ge skattefria gåvor till anställda utökats. Så om du som arbetsgivare inte redan har utnyttjat coronagåvan är det ett perfekt tillfälle att göra det nu, i samband med julgåvan. Det går nämligen bra att slå ihop två skattefria gåvor (i detta fall coronagåvan och julgåvan), vilket betyder att man får ett skattefritt belopp på 2500 kronor i år.

Vill du läsa mer om de skattefria gåvorna kan du göra det på Skatteverkets hemsida här.

 

Önskar du vidare hjälp kan du maila oss på kontakt@ecovice.se eller ringa oss på 0470-695 00.
Är du redan kund hos oss hänvisar vi dig till din kontaktperson.