Nya lagar och regler 2021

En ny pandemilag som gäller mellan 10 januari 2021 till 30 september 2021 har införts. Lagen kommer i det stora hela ge regeringen möjlighet att stänga ner vissa verksamheter och stoppa kollektivtrafiken om detta skulle krävas för att stoppa smittspridningen av Covid-19. I samband med detta har ett lagförslag utvecklats om stöd för företag som drabbas av total nedstängning, ni kan läsa mer om detta i vårt senaste inlägg. I detta inlägg kommer vi berätta mer om vilka nya lagar och regler som gäller under 2021.

Växa stödet

Från och med 1 januari 2021 är Växa-stödet permanent. Detta innebär att du som arbetsgivare kommer att få nedsatt arbetsgivaravgift för din första anställda i företaget. Om du redan har använt Växa-stödet innan 2021 händer det inget mer än att stödet fortsätter att gälla.

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga

Om din personal är född mellan 1998 – 2003 så kommer de att omfattas av de sänkta arbetsgivaravgifterna som regeringen har infört. Arbetsgivaravgifterna kommer att ligga på 19,73% för löner upp till 25 000 kr, istället för de vanliga 31,42%. Om bruttolönen överstiger 25 000 kr per månad kommer den överstigande delen fortsatt vara på 31,42%. Denna åtgärd införs för att underlätta för dig att anställa de unga, som under pandemin har drabbats hårt av arbetslöshet.

Bolagsskatten och expansionsfondskatten sänks

För beskattningsår som börjar 1 januari 2021 eller senare har bolagsskatten nu sänkts till 20,6%. Detta gäller även skatten på expansionsfond för enskild firma.

Förändringar i RUT- och ROT-avdraget

Det har tillkommit nya tjänster som räknas in under RUT-avdraget. Exempel på dessa är:
• Hjälp med möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Inredningstjänster omfattas ej.
• Transport av bohag till försäljningsverksamhet som drivs i syfte att främja återanvändning. Även transport till och från magasinering ingår.
• Tjänster som avser enklare tillsyn av bostad, till exempel fjällstuga eller sommarhus.
• Tvätt av kläder och hemtextilier vid tvättinrättning, inklusive transport.
• Torkning och annan efterbehandling samt mindre reparationer av kläder och hemtextilier när arbetet utförs i samband med sådan tvätt.
Taket för det gemensamma avdraget för RUT- och ROT-avdraget höjs till 75 000 kr per person och beskattningsår. Summan har tidigare varit 50 000 kr per peson och beskattningsår. Den summan kvarstår dock om man bara använder sig av ROT-avdraget under året.

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärden förlängs

Lagen innebär att det ska vara så riskfritt som möjligt, ur smittsynpunkt att besöka restauranger och andra serveringsställen. Ägaren till verksamheten har ett ansvar i att det inte ska förekomma trängsel, och att verksamheten i övrigt ska skötas på ett sådant sätt att smittspridningsrisken minskar.

Läs mer om stöd för företagare under Corona i vårt senaste inlägg

 

Önskar du vidare hjälp kan du maila oss på kontakt@ecovice.se eller ringa oss på 0470-695 00.
Är du redan kund hos oss hänvisar vi dig till din kontaktperson.
/Johanna på Ecovice