Ska du anställa extrapersonal? Det här behöver du ha koll på

När vi i slutet av förra månaden gick in i fas 4 av regeringens plan för avveckling av restriktioner så innebar det bland annat att deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar togs bort. Samt att de kvarvarande restriktionerna som fanns på serveringsställen slutade gälla. Detta innebär att många inom kultur-, restaurang- och nöjesbranschen kan återgå till sin verksamhet så som den var innan pandemin.

Detta leder till att många företag nu behöver anställa extrapersonal igen. Men vad är det egentligen för regler som gäller kring extrapersonal? Nedan följer en guide med det viktigaste du som arbetsgivare bör ha koll på.

Anställningsformer

När du anställer extrapersonal finns det ett gäng olika anställningsformer som du kan välja mellan. De vanligaste är säsongsanställning eller allmän visstidsanställning. I båda fallen ska anställningen vara tidsbegränsande och vilken som gäller beror på jobbets karaktär. I de fall då du ska använda säsongsanställning som anställningsform är när det är ett typ av arbete som utförs under en begränsad säsong av året. Exempelvis receptionist på en camping eller skidlärare i fjällen. I alla andra fall ska du använda allmän visstidsanställning.

Skillnaden mellan de två anställningsformerna är den så kallade 5/2 regeln. En säsongsanställning kan inte övergå till en tillsvidareanställning. Däremot kan en allmän visstidsanställning göra det om arbetstagaren varit anställd i mer än två år hos arbetsgivaren under en femårsperiod.

Anställningsavtal

Att skriva ett anställningsavtal är lika viktigt när du anställer extrapersonal som när du anställer i vanliga fall. Dels för den anställdes skull, men också för att det ska bli tydligt vad du som arbetsgivare har för rättigheter och skyldigheter. I avtalet ska det bland annat framgå vad arbetstagaren har för anställningsform, om det finns kollektivavtal på företaget, uppsägningstid samt vilka start- och slutdatum som gäller. Det ska också stå vilken lön arbetstagaren har och vad för slags semesterersättning som gäller.

Semesterersättning

Alla som arbetar och får lön i Sverige har rätt till minst 12% semesterersättning, även extrapersonal som bara arbetar tillfälligt på företaget. Har ni kollektivavtal reglerar det vad som gäller för din extrapersonal. Har ni inte kollektivavtal är det semesterlagen som gäller, semesterlagen kan du läsa mer om här.

Den stora skillnaden på semesterersättningen mellan extrapersonal och ordinarie personal är att om någon bara arbetar hos dig i upp till tre månader har den personen inte någon skyldighet att ta ut sin semesterersättning i form av lediga dagar, utan kan välja att få den i samband med lönen.

Anställning av minderåriga

Om du ska anställa en person under 18 år gäller vissa särskilda regler för arbetstider och arbetsuppgifter som bland annat reglerar störningar i den minderårigas dygnsrytm. Den minderåriga ska dessutom ha en handledare som alltid ska finnas tillgänglig för frågor och stöd till den minderåriga. Allt detta regleras av Arbetsmiljöverket och det kan du läsa mer om på deras hemsida. Ska du anställa någon under 16 år krävs dessutom ett skriftligt godkännande från vårdnadshavaren.

Arbetsgivardeklaration

Du som arbetsgivare behöver lämna in en individuell arbetsgivardeklaration även för extraanställda så fort de har tjänat mer än 100kr, det vill säga även om du inte ska betala in någon skatt för deras lön. I arbetsgivardeklarationen ingår bland annat: Bruttolön, förmåner, uppgifter i arbetet och arbetsgivaravgifter.

 

Önskar du vidare hjälp kan du maila oss på kontakt@ecovice.se eller ringa oss på 0470-695 00.
Är du redan kund hos oss hänvisar vi dig till din kontaktperson.